Обʼєднання зустрілося з місією Московського механізму ОБСЄ та закликало сприяти звільненню незаконно увʼязнених Росією цивільних
Поділитися:

Адвокаційниця Об’єднання Інна Шурман взяла участь у зустрічі з делегатами місії Московського механізму ОБСЄ, що була зосереджена на проблематиці свавільного затримання українських цивільних осіб РФ. Під час зустрічі українські правозахисники та родичі затриманих розповіли експертам ОБСЄ як Росія викрадає, увʼязнює та катує жителів окупованих регіонів України та Криму.

Пані Інна навела приклади кричущих порушень прав жителів ТОТ Запорізької області на основі понад 100 виявлених Об'єднанням випадків свавільних затримань.

Вона наголосила, що на момент викрадення жертви були цивільними особами та не чинили збройного опору — окупаційні війська безпідставно позбавили їх волі. До всіх затриманих застосовували психологічне насильство, а всі без винятку ув’язненні чоловіки пережили катування, зокрема електричним струмом.

Колишні військові, активісти, представники місцевого самоврядування та працівники навчальних закладів найчастіше стають ціллю для російських загарбників. Від тих, хто мав авторитет серед населення, вимагали публічно підтримати новоприбулу «владу», щоб зменшити мирний спротив та поширити страх перед волевиявленням. Крім того, пані Інна розповідала про системну кампанію викрадень персоналу Запорізької АЕС. Працівників через погрози й катування схиляли до лояльності та підписанню трудових контрактів з російською державною компанією, яку контролює концерн «Росатом».

Основними місцями незаконного утримання на території Запорізької області є  відділки поліції, ізолятори, підвали та обладнанні гаражі-катівні. Часто в одному приміщенні разом з цивільними тримають й військовополонених, й осіб, що вчинили кримінальні правопорушення. Відомі й випадки спільного утримання з військовими РФ, що вчинили воєнні злочини, такі як мародерство та зґвалтування.

Цивільних не лише утримують в переповнених сирих приміщеннях без доступу до води, їжі та свіжого повітря, а й примусово «депортують» на підконтрольну територію України. За рішенням окупаційної влади люди змушені пішки йти по 15-кілометровій замінованій території від міста Василівка в сторону Запоріжжя. Є випадки, коли після фільмування їхнього примусового видворення, деякі цивільні так і не з’являлися на підконтрольній Україні території та наразі є зниклим безвісти за особливих обставин.

Це лише частина злочинів проти мирного населення, висвітлених учасниками обговорення. Злочинів, чиє документування допоможе притягнути агресора до відповідальності, зокрема через застосування Московського механізму ОБСЄ.

Московський механізм – це спеціальна процедура, що дозволяє створити незалежну міжнародну місію, завданням якої є вивчення наявної бази даних щодо порушень прав цивільних і, за результатами розслідування, підготувати звіт.

Зібрані в межах Московського механізму факти можуть стати підґрунтям для створення Міжнародного трибуналу за злочин агресії проти України, який дозволить притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво Росії.

Дякуємо учасникам зустрічі за сприяння відновленню справедливості та можливість розповісти правду про ситуацію на окупованій Запорізькій області. 

No items found.

Останні новини