Закликаємо Глобальний договір ООН виключити Росатом з організації за сприяння увʼязненням та катуванням працівників Запорізької АЕС
Поділитися:
Громадські організації звертаються до Глобального договору Організації Об'єднаних Націй з метою підтримки його місії закликати компанії узгодити свою діяльність з універсальними принципами, що стосуються прав людини, трудових відносин, боротьби з корупцією та охорони навколишнього середовища. Зокрема, ми прагнемо висвітлити порушення принципів 1, 2, 3 і 4 з десяти принципів Глобального договору ООН Державною корпорацією з атомної енергії "Росатом", компанією-учасницею Глобального договору.

Нещодавній звіт, опублікований Truth Hounds, під назвою "В ядерній в'язниці: Як "Росатом" перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на камеру тортур і як світ може це зупинити", проливає світло на звірства, вчинені російськими окупаційними військами на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) з відома Державної корпорації з атомної енергії "Росатом", яка незаконно експлуатує ЗАЕС.

ЗАЕС, найбільший ядерний об'єкт Європи, перейшов під контроль Росатома, російської корпорації з атомної енергетики, близько 11 березня 2022 року. Як підкреслюється в звіті, дії "Росатому" є порушенням різних міжнародних зобов'язань за ядерними договорами, міжнародного гуманітарного права, прав людини та кримінального законодавства, а також ключових міжнародних документів, таких як Керівні принципи ООН у сфері бізнесу та прав людини, Керівні принципи Організації економічного співробітництва та розвитку для багатонаціональних підприємств та Глобальний договір ООН.

12 березня 2022 року співробітники, підпорядковані "Росатому", взяли на себе оперативний контроль над ЗАЕС. Свідчення очевидців та докази, викладені у звіті, свідчать про те, що ці співробітники "Росатома" активно співпрацювали з офіцерами Федеральної служби безпеки Російської Федерації (ФСБ). Їхні спільні зусилля охоплювали примусову ініціативу із застосуванням тактики залякування для примусу до співпраці, тиск на працівників, щоб вони підпорядковувалися як російським військовим, так і співробітникам "Росатома", а також тиск на існуючий персонал ЗАЕС для підписання нових трудових контрактів з "Росатомом". 5 жовтня 2022 року президентським указом ЗАЕС була незаконно передана в державну власність Росії.

У звіті підкреслюється співпраця "Росатому" з російськими військовими у проведенні "систематичної, широкомасштабної кампанії викрадень, катувань і вбивств персоналу ЗАЕС та мешканців Енергодара". За оцінками, в ході цієї кампанії було піддано тортурам близько тисячі осіб, що включає в себе, зокрема, такі дії, як:

- напади з особливою жорстокістю та тяжкі побої,

- придушення,

- катування електричним струмом,

- примушування жертв копати собі могили,

- інсценування страт,

- погрози зґвалтування жертв та їхніх родичів,

- утримання затриманих у переповнених камерах без їжі, води та свіжого повітря.

Підтверджено, що принаймні одна людина була закатована до смерті.

Запровадивши системну практику катувань до нелояльних працівників ЗАЕС за відмову співпрацювати з "Росатомом", російські військові створили цілу мережу катівень, частина з яких знаходиться на території промзони ЗАЕС, що перебуває в управлінні "Росатома". Про це свідчить опитування свідків воєнних злочинів, скоєних росіянами на ЗАЕС, яке провело Об'єднання родичів політв'язнів Кремля. За інформацією, оприлюдненою в ЗМІ мером Енергодара Дмитром Орловим, через катівні на ЗАЕС та в Енергодарі вже пройшли щонайменше 1 500 працівників та мешканців міста, при цьому близько 100 осіб постійно перебувають у полоні. Репресії, утиски, переслідування і незаконні позбавлення волі, які застосовували російські військові за підтримки керівництва "Росатому", спустошили місто. З 55 000 мешканців, які проживали там до вторгнення російських окупаційних військ, до 10 000 громадян України були змушені залишитися в місті.

Свідки підтверджують, що хоча співробітники та агенти "Росатому" можуть не брати безпосередньої участі в актах катувань, вони цілком свідомі про ці практики. Їхню співучасть підкреслює розуміння того, що без їхнього відома або мовчазної згоди застосування катувань було б неможливим. Звіт підтверджує, що "існують чіткі докази, які можна перевірити, що "Росатом", як державна установа, в особі її окремих співробітників, був і залишається повністю обізнаним про масштаби цієї активної мережі катувань, що діє на території ЗАЕС".

Як зазначено у звіті Truth Hounds, 5 жовтня 2020 року "Росатом" офіційно приєднався до Генеральної Асамблеї ООН. При цьому він видав необхідний Лист-зобов'язання, що підтверджує підтримку Росатомом Десяти принципів Генеральної Асамблеї ООН, що стосуються поваги до прав людини, навколишнього середовища та боротьби з корупцією.

Про це заявив генеральний директор Держкорпорації "Росатом" Олексій Ліхачов: "Своєю діяльністю Росатом прагне створювати сприятливі умови для життя людини...". Зокрема, "Росатом" взяв на себе зобов'язання дотримуватися принципів 1 і 2 Глобальної декларації ООН, які передбачають "підтримку і повагу до захисту проголошених на міжнародному рівні прав людини" і забезпечення того, щоб "ділові кола не були співучасниками порушень прав людини".

Обсяг цих зобов'язань більш детально розкривається в Глобальному договорі ООН. По-перше, згідно з Принципом 11 Генеральної Асамблеї ООН, "Ділові кола повинні поважати права людини. Це означає, що вони повинні уникати порушення прав людини інших і повинні усувати несприятливий вплив на права людини, до якого вони причетні". Усунення негативного впливу на права людини вимагає вжиття адекватних заходів для запобігання, пом'якшення та, за необхідності, компенсації шкоди.

Незважаючи на постійну присутність на ЗАЕС з перших тижнів російської окупації та офіційну відповідальність за її експлуатацію з жовтня, як стверджується у звіті Truth Hounds, "Росатом", схоже, не створив і не впровадив жодних механізмів належної обачності для пом'якшення негативних наслідків своєї участі в управлінні електростанцією.

Навпаки, присутність "Росатома" на ЗАЕС характеризується зловживаннями, викраденнями та жорстоким поводженням з працівниками ЗАЕС та їхніми сім'ями. В умовах збройного конфлікту, що триває, "Росатом", який несе все більшу відповідальність за роботу ЗАЕС (незважаючи на незаконну окупацію), повинен проявляти особливу обережність.

Очевидці надали Truth Hounds чіткі, недвозначні описи катувань та інших злочинів, включаючи, але не обмежуючись ними, напад з особливою жорстокістю і тяжкі побої, удушення, ураження електричним струмом, примушування жертв копати собі могили, інсценування страти, погрози жертвам зґвалтувань та їхнім родичам, утримання під вартою в переповнених камерах без їжі, води і свіжого повітря. На ЗАЕС працівників просто викрадають з робочих місць, відвозять на допити або катують співробітники ФСБ, часто за участю і з відома співробітників або агентів "Росатома". Свідки, опитані Truth Hounds, повідомляють, що хоча співробітники "Росатому" зазвичай не беруть безпосередньої участі в актах катувань, вони повністю обізнані про практику катувань і що "без їхнього відома" тортури "були б неможливі". Незважаючи на активну співпрацю з окупаційною владою, "Росатом" жодного разу не піднімав питання про серйозні порушення прав людини щодо працівників ЗАЕС.

Таким чином, за результатами розслідування Truth Hounds, Росатом не вживає належних заходів для усунення грубих порушень прав працівників та пом'якшення негативних наслідків, спричинених неефективним управлінням ЗАЕС, Росатом порушує свої зобов'язання з корпоративної етики, викладені в Принципах 11-13 Глобального партнерства ООН.

Не вживши належних заходів для усунення грубих порушень прав працівників та пом'якшення негативних наслідків, спричинених неефективним управлінням ЗАЕС, "Росатом" порушив свої корпоративні зобов'язання щодо належної обачності, викладені в Принципах 11-13 Глобального партнерства ООН.

"Росатом" сприяв найсерйознішим порушенням міжнародного права - катуванням, жорстокому, нелюдському та такому, що принижує гідність, поводженню. Він робить це без належної перевірки дотримання прав людини, в умовах підвищеного ризику порушень прав людини і всупереч прямим доказам таких порушень на своїх об'єктах.

Катування та жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження є порушенням імперативних норм міжнародного права, заборонених ст. 3 Європейської конвенції з прав людини, ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Європейської конвенції з прав людини, ст. 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, статтями 32 і 147 Конвенції (IV) про захист цивільного населення під час війни (IV Женевська конвенція), статтею 75(2) Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Враховуючи описані подробиці, дії "Росатома" потенційно є порушенням:

- Керівних принципів 11-13 ООН з питань бізнесу та прав людини

- Статті 3 Європейської конвенції з прав людини

- Статті 7 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права

- Статті 32 та 147 Конвенції (IV) про захист цивільного населення під час війни ("GC IV")

- Статті 75(2) Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року

- Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання

- Статті 8(2)(a)(ii) Римського статуту

- Статті 7(1)(f) Римського статуту

- Статті 7(1)(k) Римського статуту

Незважаючи на чіткі докази того, що співробітники "Росатому" переслідували спільну мету з російськими окупаційними силами, що призвело до катувань, залякування та жорстокого поводження з українським персоналом та їхніми сім'ями, участь "Росатому" в цих діях не призвела до значного впливу на його "операції, контракти та інші угоди". Незмінність ділових відносин і угод з "Росатомом", незважаючи на такі серйозні звинувачення, які включають ризик для життя, загрозу безпеці, пошкодження майна та екологічну небезпеку, таку як радіаційне опромінення і викид ядерних речовин, ставить питання про необхідність притягнення "Росатома" до відповідальності, подальшого введення санкцій і забезпечення виконання зобов'язань щодо проведення корпоративної юридичної експертизи.

Зважаючи на викладену інформацію, ми твердо переконані, що триваюча участь "Росатому" в Глобальному договорі ООН не лише підриває основну місію ГД ООН, але й підтверджує та легітимізує внесок і співучасть "Росатому" в діях, що суперечать міжнародному праву в галузі прав людини та гуманітарному праву.

Тому ми звертаємося з проханням виключити Росатом з Глобального договору ООН.
No items found.

Останні новини