Засуджений до 15 років Богдан Зіза оголосив голодування
Поділитися:

Художник із Євпаторії Богдан Зіза, якого російський суд засудив до 15 років колонії, оголосив голодування. Про це Крим.Реалії повідомила його сестра Олександра.

«Сьогодні стартує голодування. З понеділка його переводять до ізольованої камери, карцеру. Там не буде жодних умов для життя – навіть розеток, щоб нагріти воду. Там є одне ліжко, але вдень його складають, лягати до відбою не можна. Якщо людина сідає, то її б'ють», – розповіла вона.

За словами Олександри, зараз із Богданом є зв'язок через адвоката, але після переведення до карцеру доступ до Зізи значно обмежать.

«Фізичний стан у нього поки що нормальний. Він, на щастя, має міцне здоров'я. Але знаю, що моральний стан трохи пригнічений, тому що він понад рік перебуває в ув'язненні», – додає вона.

Щодо подальших планів, то рідні Зізи мають намір звертатися до світової спільноти – оскільки, на їхню думку, обмін політв'язнів має стати в один ряд з обміном військових.

«Політв'язні – це люди, які теж віддають свої життя та свободу за те, щоб окуповані території були вільними», – додала Олександра.

Напередодні Російський Південний окружний військовий суд Ростова на Дону засудив Богдана Зізу до 15 років колонії загального режиму. Раніше повідомлялося, що російська прокуратура вимагала для Богдана Зізи 18 років суворого режиму.

Нагадаємо, що в ніч на 16 травня будинок російської адміністрації Євпаторії в анексованому Росією Криму був облитий синьо-жовтою фарбою. У здійсненні цього російські силовики звинуватили кримського художника Богдана Зізу. Російський державний телеканал «Крим 24» оприлюднив відео, на якому Зіза «зізнається у скоєному та кається». Він був внесений до російського списку «терористів та екстремістів».

ФСБ Росії порушила кримінальну справу за ч. 3 ст. 30 («Замах на злочин») та ч. 1 ст. 205 КК Росії («Терористичний акт») проти 27-річного Богдана Зізи. Його тримають у СІЗО. Пізніше Богдану Зізі російські силовики додали до звинувачення у тероризмі дві нові статті. Наразі йому інкримінують 4 статті КК РФ, три з них за тероризм: ст. 205 ч. 1 (вчинення терористичного акту), 205 ч. 1 (загроза вчинення теракту), 205.2 ч. 2 (заклик до тероризму), 214 ч. 2 (вандалізм з політичних мотивів).

Зіза звернувся до президента України та попросив включити його та інших українських політичних в'язнів на території Криму та Росії до списків на обмін.

No items found.

Останні новини