Вони вважають, що чим більше людей утримуються в камері, тим ефективніше працює «російській мір» — ув'язнений цивільний
Поділитися:

Опитаний документаторами Об’єднання 22-річний Ярослав приїхав до Мелітополя з Одеси на гостини до батьків. Через два дні після його прибуття, 26 лютого 2022 року, місто окупували ЗС РФ. Вже влітку він був затриманий окупантами з незрозумілих причин та утримувався в жахливих умовах у підвалі місцевого виконкому майже добу.

Ввечері Ярослав їхав з роботи на власному автомобілі та його зупинили російські військові, щоб перевірити документи. Поки один з окупантів проводив «перевірку» приїхав камаз з цілим нарядом військових, які сказали, що будуть забирати Ярослава.

«Мене посадили в “бобік”, де вже було близько 15 людей, деякі — в нетверезому стані. Ми поїхали в комендатури, а перед тим півтори години каталися по місту, підбираючи ще людей. Коли приїхали до комендатури в приміщенні виконкому, нас поставили в ряд та почали викликати по одному для перевірки особистості. Один хлопець спитав коли нас відпустять, а комендант вдарив його прикладом по коліну. В черзі був глухий хлопець, у якого забрали слуховий апарат. Коли в нього питали його ім'я та прізвище, а він не чув питання, окупанти йому давали потиличників».

Після перевірки даних, Ярослава помістили в камеру. Там був один стілець, відро замість туалету та лавочка. Навіть була пропагандистка література, за словами Ярослава, «про бандерівців». В камері у нього не вдалося заснути.

«До камери ще одного хлопця завели. Йому було погано, він постійно стукав, щоб його відпустили в туалет. Окупанти його не слухали, тож йому довелось “ходити” прямо в нашій камері. У цьому приміщенні не було вікон, у кутках пліснява, дуже темно. Хотілось їсти та пити».

Через більш як 15 годин як опитаний потрапив до камери, почали випускати людей. Ярослав також почав вимагати звільнення, стукав у двері, але російський військовий сильно вдарив його автоматом. Сказав, що коли буде потрібно, тоді й відпустять. Через кілька годин після того, Ярослав все ж вийшов — йому повернули всі його речі та машину. Батьки вже почали шукати сина, ходили в комендатури, але окупанти ігнорували їх.

Через шість днів після звільнення чоловік покинув окупацію. Ярослав вважає, що його затримали задля кількості — мовляв, чим більше людей утримуються в камері, тим ефективніше працює «російській мір».

Публікація підготовлена за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

No items found.

Останні новини