Викрадення окупантами Олега Хвостенка, колишнього військового з Дніпрорудного, на очах у його онуки
Поділитися:

62-річний Олег Хвостенко, колишній військовий, працював інкасатором в одному з банків м. Дніпрорудне Запорізької області. Після початку окупації міста 3 березня 2022 року установу покинули всі співробітники, а будівля банку стала занедбаною. Олег був єдиним, хто продовжував туди навідуватися — майже кожного дня чоловік прибирав на території, косив траву, склив вікна і робив інші речі по господарству. Перші 4 місці окупації російські військові не звертали увагу на цю будівлю, аж поки одним липневим ранком не викрали звідти Олега на очах у його 11-річної онуки.

Коли 2 липня 2022 року Олег та його онука зайшли на територію банку, то побачили, що ворота на в’їзд відчинені. Спершу чоловік подумав, що туди прийшли його знайомі та почав кликати їх, проходячи вглиб території. В цей момент дорогу їм перегородили четверо російських військових в балаклавах та, притискаючи автомат до шиї Олега, запхали його в вантажне авто. Внучці, що залишилася ззовні, сказали, що може йти додому. Перелякана дівчинка відразу зателефонувала своїй тітці, сестрі Олега, що розповіла цю історію документаторам Об’єднання.

Жінка вмить прибігла до банку. До неї вийшов худорлявий військовий, у якого вона попросила показати брата.

«Олег стояв обличчям до стіни, руки за головою і ноги в нього тремтіли. Я таким брата ще не бачила. Я запитала у нього чи його били та він розвернувся до мене. Окупанти тут же йому автомат у спину тицьнули й сказали: “Хто тобі дозволяв ворушиться?”. Сказали мені, що Олега затримують до з'ясування всіх обставин».

Чоловіка відвезли до міської ради Дніпрорудного, де сестра бачила як його обшукували. Окупант на позивний «Тулуб» наказав жінці зараз же піти. Вона спустилася на перший поверх будівлі та чекала до початку комендантської години. До вечора вийшов комендант і сказав, що протягом 3 днів вестиметься розслідування.

Через 3 дні жінка прийшла до міськради знову, де комендант повідомив, що Олега тут більше немає та його забрали «відповідні служби». Протягом місяців сестра шукала брата у відділках поліції й комендатурах Дніпрорудного та Мелітополя — але безрезультатно. Деякі окупанти навіть говорили, що Олега відразу відпустили як затримали, що звичайно було неправдою.

Причиною затримання чоловіка є проукраїнська позиція. Єдине, що вдалося дізнатися рідним за рік пошуків — Олег живий. Можливо його утримують у СІЗО Мелітополя чи на території з.в. «ДНР».

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».


__________________________________________________________________________________________________

Нагадаємо, мешканці окупованих районів Запорізької області можуть фіксувати воєнні злочини росіян через телеграм-бот «‎ЕнергодарСОС». Ваші свідчення будуть передані до регіональних та міжнародних судових органів та органів розслідування для притягнення винних до відповідальності.

No items found.

Останні новини