«Система знищує їх фізично»: Тофік Абдулгазієв схуд у російській в'язниці на 15 кілограмів
Поділитися:
Політв’язень Тофік Абдулгазієв, засуджений до 12 років позбавлення волі, у в’язниці Верхньоуральська Челябінської області схуд на 15 кілограмів та страждає на біль у суглобах рук і ніг.

Про це повідомила «Кримській солідарності» Аліє Кураметова – дружина засудженого активіста, яка відвідала його разом із сином, здолавши 2500 кілометрів від Криму.

За словами Тофіка, через відсутність вентиляції ув'язнені змушені постійно тримати відкритим вікно в камері. Через регулярне переохолодження у бранця з'явилися болі в суглобах рук і ніг, які періодично посилюються. Він не може нормально пересуватися, виходити на прогулянку, займатися спортом. На зустрічі з начальником в'язниці родичі дізналися, що для адекватного лікування необхідно привести до установи приватного лікаря.

Харчування, за словами політв'язня, «стерпне». Коли в їжі присутня свинина, ув'язнених мусульман про це попереджають, тож Тофік змушений відмовлятися від обіду або вечері.

«У людини забрали 5 років життя. Ця система знищує наших чоловіків фізично. Але я побачила – що б не трапилося, їм не вдасться зламати їхню віру».

До арешту Тофік Абдулгазієв брав участь в організації заходів для дітей кримських політв'язнів, зокрема був звукооператором та учасником проєкту «Кримське дитинство».  Також займався передачами продуктів у СІЗО, відвідував суди за політично вмотивованими справами, підтримував земляків під час обшуків у їхніх будинках.

4 травня 2017 року в помешканні Тофіка відбувся перший обшук, проте тоді він залишився на волі. Після повторного обшуку 27 березня 2019 року Абдулгазієва заарештували за звинуваченням у причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Того дня відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських татар – силовики незаконно затримали 23 людини.

У травні 2022 року суд виніс обвинувальний вирок проти Тофіка:  12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першими 5 роками у в'язниці.

Фото: Тофік Абдулгазієв під час тривалого побачення з сім'єю у в'язниці Верхньоуральська. Надано родичами.

No items found.

Останні новини