Професійна правнича допомога для українців, що незаконно позбавлені особистої свободи
Поділитися:
Наразі державу підтримку на оплату послуг адвокатів для незаконно позбавлених свободи можна отримати скориставшись наступними механізмами:
1 механізм:

Якщо стосовно полоненого міжвідомчою комісією при Мінреінтеграції вже встановлено факт позбавлення особистої свободи, можна отримати відшкодування витрат на правову допомогу, що надавалась такій особі.

Про те, як встановити факт позбавлення особистої свободи для цивільних заручників, військовополонених та їхніх родичів, читайте у нашій брошурі.

Для відшкодування витрат на правову допомогу необхідно звернутись до Мінреінтеграції із заявою за формою. До заяви надати документи, що підтверджують отримання професійної правничої допомоги та її вартість. Це може бути договір з адвокатом, акти здачі-приймання наданих послуг, платіжні та інші документи, що обґрунтовано свідчать про надання правничої допомоги. Рішення щодо відшкодування та його суми приймається міжвідомчою комісією. Максимальна сума відшкодування понесених витрат - 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. У 2023 році це 53 680 грн.

2 механізм:

За заявою громадян України, які незаконно утримуються на території держави-агресора, у тому числі військовополонених, та/або кримінально переслідуються за політично умотивованими звинуваченнями, чи звинувачуються у вчиненні тяжких або особливо тяжких злочинів, що передбачають покарання у вигляді довічного ув’язнення чи смертної кари закордонні дипломатичні установи можуть укладати договори з адвокатами на надання правничої допомоги таким громадянам.

Для цього необхідно звернутись до МЗС або закордонної дипломатичної установи з письмовою заявою в, якій обґрунтувати необхідність надання правничої допомоги. Рішення про надання зазначеної допомоги приймається керівником закордонної дипломатичної установи за погодженням з Державним секретарем МЗС та після консультацій з Громадською радою при МЗС. Після  погодження здійснюється укладення договору з адвокатом на надання правничої допомоги та оплата відповідно до договору. Оплата послуг адвоката здійснюється за відповідною бюджетною програмою.

Укладання договорів відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2012 р. № 651 «Про затвердження Порядку формування і використання закордонними дипломатичними установами України коштів державного бюджету для здійснення заходів щодо захисту прав та інтересів громадян України за кордоном і внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2001 р. № 381» (зі змінами).

No items found.

Останні новини