Політв’язень Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску в колонії
Поділитися:

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну співробітники Керченської виправної колонії №2 уважно слідкують за поведінкою та словами українського журналіста Владислава Єсипенка. РФ засудило його на 5 років за незаконне зберігання та перевезення вибухового пристрою. Про зміни, що настали у спілкуванні зі своїм чоловіком після нової фази війни, розповіла Об'єднанню дружина Владислава Катерина Єсипенко.

«Зараз комунікація з Владиславом тільки одностороння. Він телефонує не частіше, ніж раз на місяць. Його розмови з захисником відбуваються у присутності інспектора колонії, що порушує адвокатську таємницю. У зв'язку з російським законом про фейки від 4 березня 2022 р. ми з адвокатом під час розмов з Владиславом намагаємося не називати цю війну війною та уникаємо цієї теми в принципі. Адже розуміємо, що одна невдало сказана фраза може привести до переведення мого чоловіка до більш суворих умов утримання або порушення адміністративної справи», – повідомила Катерина Об’єднанню.

Катерина додає, що рідкісні розмови з чоловіком відбуваються тюремним зв’язком та прослуховуються адміністрацією колонії. Також Владислав помічає, що інші в’язні ніби слідкують за ним та намагаються спіймати на слові.

«Чоловік казав, що ледве не кожен тиждень його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого лишнього мені та адвокату. Управління колонії боїться, що ми звернемося до Омбудсмана, до правозахисників, що спричинить перевірку», – додає Катерина.

Нагадаємо, Владислав Єсипенко – позаштатний журналіст Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії), висвітлював соціальну та екологічну проблематику. Був затриманий співробітниками ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у збиранні інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою». 16 лютого 2022 р. російський суддя в Криму засудив Єсипенка до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу у розмірі 110 тисяч рублів. Згодом суд пом'якшив вирок Єсипенку до 5 років колонії.

No items found.

Останні новини