Об'єднання зустрілося з представниками Координаційного штабу та Офісу Уповноваженого з прав людини
Поділитися:
8 березня 2023 наша організація зустрілася з представниками Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. На зустрічі обговорювалися питання щодо звільнення політв'язнів та цивільних полонених.

Зараз Координаційний штаб налагоджує роботу з російськими правозахисниками для з’ясування долі утримуваних росіянами цивільних.

За словами представника Офісу Уповноваженого, наша сторона намагається зрушити з місця процес повернення цивільних. Для цього на переговорах омбудсменів у Туреччині росіянам серед іншого запропонували репатріацію літніх людей, жінок, поранених, важко хворих і тих, кого схопили з 2014-го й до початку широкомасштабного вторгнення. Та поки що РФ не продемонструвала готовності виконувати запропоноване.

«Ми дякуємо Координаційному штабу за роботу, яка спрямована на звільнення політв'язнів та цивільних полонених. Ці категорії громадян на сьогодні перебувають у найбільш вразливому становищі. Сам факт ув'язнення цивільних є злочином РФ та порушенням норм Женевських конвенцій, які забороняють брати мирних людей в полон в принципі. Росія ув'язнює та вивозить на свою територію тисячі цивільних, тримаючи їх в полоні без будь-якого офіційного статусу та інформування України про це. Знаємо, що Координаційний штаб використовує всі можливості для звільнення цивільних в рамках різних перемовних треків», — зазначив Голова Об'єднання Ігор Котелянець.

Зараз Координаційний штаб налагоджує роботу з російськими правозахисниками для з’ясування долі утримуваних росіянами цивільних. Також це необхідно для того, щоби, коли стане відомо місце утримання, адвокати могли вимагати доступу до наших людей.

Цивільні заручники, як і військовополонені, обліковані в Національному інформаційному бюро (НІБ). Якщо у людей є інформація про переміщення їхніх рідних в інші місця утримання, необхідно повідомляти до НІБ.

Зараз відомості про місце утримання не впливають на повернення, але в разі обміну «всіх на всіх» нам необхідно знати де і кого утримують, щоб нікого не залишити в неволі. Це стосується як цивільних, так і військовослужбовців.

Дякуємо, що Координаційний штаб не забуває і про політичних в'язнів, які потрапили в полон задовго до повномасштабного вторгнення, починаючи ще з 2014 року. На сьогодні визнаних українськими правозахисними організаціями політичних бранців Кремля не менше 151.

No items found.

Останні новини