«Наглядачі колонії кажуть, що на Батьківщині він нікому не потрібен, що Україна його кинула», — дружина політв’язня Геннадія Лимешка.
Поділитися:

Бранця Кремля Геннадія Лимешка утримують у ВК №6 Ставропольського краю. Справа проти нього була сфальсифікована у 2017 р. Тоді російські спецслужби звинуватили Геннадія у плануванні підривів ліній електропередач та об’єкта комунального господарства в окупованому Криму за наказом СБУ. Слідчі підкинули чоловіку вибухівку та катували, пропускаючи через усе тіло струм. У 2018 р. суд засудив українця до 8 років позбавлення волі.

Об’єднання поспілкувалося з Іриною, дружиною Геннадія, щоб дізнатися чи зазнає бранець утисків у колонії після повномасштабного вторгнення.

«Геннадій розповідав мені, що його неодноразово викликали до себе служби ФСБ та запитували кого він підтримує на війні — Україну чи Росію. Він казав, що не володіє інформацією, про перебіг військових дій з телебачення та радіо не має змоги дізнаватися. Під час дзвінків ми уникаємо політичних тем — я не хочу зайвий раз піддавати його небезпеці», — розповідає Ірина.

Також Геннадій потрапив до ШІЗО на 15 діб нібито за те, що вчасно не застелив ліжко та не прибрав робочий стіл. Після штрафного ізолятора бранець розповідав дружині, що насправді не порушував режим та здогадується, що таке рішення з боку адміністрації було прийняте через те, що Лимешко — українець.

«До колонії чоловіка приїздили представники ЧВК “Вагнер”. Всіх зібрали в актовому залі та показували пропагандистські псевдодокументальні фільми про злих українців та героїчних росіян. Гена не міг стримати сміх, тож начальник дозволив йому вийти. Парадоксально, що в’язні, яким залишалося пів року до звільнення, замість того, що спокійно чекати свого часу, пішли на війну добровольцями. Можна припустити, яка їх чекала доля», — каже Ірина. 

Більшу частину свого терміну Геннадій вже відбув, його мають звільнити у 2025 році. Родина Геннадія сподівається, що до цього часу війна закінчиться нашою перемогою, адже повернення додому з РФ навіть після повного відбування покарання є вкрай складним. До того ж паспорт Лимешка прострочений. 

Скріншот з відео затримання бранця Кремля
No items found.

Останні новини