«Мелітопольська п'ятірка»: викрадені українські військові стають жертвами репресивної машини Кремля
Поділитися:

На фото на лаві підсудних «Мелітопольська п'ятірка» — контрактник ЗСУ, ветеран бойових дій та учасники тероборони, яких фактично викрали в окупованому Мелітополі. Ігоря Горлова, Андрія Голубєва, Юрія Петрова, Володимира Зуєва та Олександра Жукова затримали на початку квітня 2022 року та звинуватили у створенні антиросійського терористичного підпілля.

Дар’я Корнілова, російська журналістка «Газети регіональних правозахисних організацій», що була присутня на засіданні справи 29 вересня у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, описала його перебіг. Того дня бранцям продовжили варту до 3 січня 2024 року і долучили до матеріалів справи письмові описи застосованих до них тортур.

Будь-які показання, отримані під тортурами, не можуть бути визнані допустимими доказами провини. На засіданні 10 жовтня у Південному окружному військовому суді «Мелітопольська п'ятірка» оголосить свої свідчення. Ігор Горлов розповість, звідки у нього шрам на шиї, а Андрій Голубєв повідає суду історію ран на своїх руках. Буде що розповісти й іншим обвинуваченим.

За версією слідства, всі п'ятеро були учасниками Спілки учасників АТО Мелітополя, відповідно планували влаштовувати вибухи у розташуваннях російських військ та місцях роздачі гуманітарної допомоги. Обвинуваченим загрожує від 10 до 25 років позбавлення волі.

Андрій Голубєв — мелітопольський інструктор з кунг-фу, який тренував дітей. У грудні 2020 року, під час періоду пандемії коронавірусу, Голубєв прийняв рішення служити за контрактом в прикордонному загоні в Кирилівці. 6 квітня 2022 року до нього додому прийшли озброєні люди. Забрали телефон і паспорт, наділи кайдани та забрали, додавши, що якщо він погодиться на співпрацю, то його пустять додому.

44-річний Володимир Зуєв проживав у Мелітополі разом зі своїм хворим батьком і працював у компанії, що забезпечувала обслуговування міських систем відеоспостереження. 1 квітня 2022 року озброєні люди прийшли та повідомили, що вони мають інформацію про те, що Володимир є «укропом» і «терористом», і вони негайно розпочали обшук з метою підтвердження його «терористичної діяльності».

7 квітня 2022 року прийшли до Олександра Жукова, якому на той момент було 54 роки. Його доньці росіяни пообіцяли, що батько скоро повернеться додому.

Найстарший із «Мелітопольської п’ятірки» — 62-річний Юрій Петров, ветеран воєнних дій, але на момент затримання перебував на пенсії. Його затримали 8 квітня 2022 року. Його адвокатка Віра Гончарова зазначила, що Петров потребує медичної допомоги.

Ігор Горлов — інженер-сапер, який за місяць до початку повномасштабного вторгнення перевівся з авіаційної 25-ї бригади до частини А2558 під Мелітополем. Головною метою росіян під час захоплення Мелітополя були колишні та чинні військовослужбовці, тому Ігор переховувався та не жив вдома. У квітні 2022 року рідні дізналися, що чоловіка затримали – 6 числа поруч із гаражем, в якому, згідно з матеріалами справи, знайдено міни, пістолети, кулемети, гранати, вибухівку і навіть переносний зенітно-ракетний комплекс «Ігла».

Адвокатка Ігоря Горлова, Марія Ейсмонт, наголошує, що військовослужбовець Збройних Сил України, якщо він потрапить у зону збройного конфлікту та під контроль Росії, вважається військовополоненим. Це означає, що до нього застосовується Женевська конвенція, і може бути врахована можливість включення його до списку для обміну.

Публічний розголос може відіграти велику роль у вирішенні долі незаконно затриманих мелітопольців. Тож ми закликаємо незалежних журналістів, що працюють РФ, прийти на засідання у справі «Мелітопольської п’ятірки», що відбудеться в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону 10 жовтня о 14.00.

No items found.

Останні новини