Історія викрадення Євгена Пришляка з Нової Каховки
Поділитися:

«Привіт, мамо, тату. Перебуваю в полоні в таборі для військовополонених. Умови нормальні, триразове харчування, тепло. У нас є телевізор, дивимося російські новини. Нову Каховку кілька разів показували. Обіцяли обміняти, але, коли це буде, не знаю», — так починається останній лист затриманого мешканця Нової Каховки Євгена Пришляка, який його рідні отримали 11 січня 2023 року — через шість місяців мовчання, яке продовжується й донині. Історію Євгена документаторам Об’єднання повідомила дружина брата затриманого Любов Пришляк.  

12 серпня 2022 року Євген зі своєю собакою пішов ночувати до друга. Наступного дня сусід повідомив, що хлопців близько півночі затримали російські військові.  

«Наш батько пішов відразу у військову комендатуру, де йому підтвердили, що Євген знаходиться у них, але більше інформації не надали. Сказали, що ми можемо щодня приносити їжу, а вони будуть її передавати», — розповіла Любов Пришляк.

Батькові вдалося одного разу побачити сина за ремонтом будівлі військової адміністрації, але той подробиць розповісти не міг. Євгену вдалося передати рідним записки, у яких він розповідав, що його утримують у жахливих умовах в підвалі, де перебуває багато людей, в тому числі й військових, зокрема і поранених. Спати доводиться стоячи або сидячи на дерев’яних піддонах. Крім того, звільнені звідти люди розповіли, що бранців катують, зокрема електричним струмом.

Коли вранці 19 жовтня батько приніс до комендатури їжу, то черговий йому сказав, що всіх затриманих вивезли й завезли нових, додавши, що, можливо, Пришляка вивезли до Криму. Родина дізналася, що Євген знаходиться у таборі для військовополонених на території військової частини 06984 у Севастополі та саме з цього місця до рідних й прийшов лист. На нього батьки надіслали відповідь, але Євген його не отримав — 10 січня його знов вивезли.

У квітні Регіональне управління військової поліції по Південному військовому округу Міноборони РФ повідомило, що Євген Пришляк та його друг затримані за протидію так званій «спеціальній військовій операції» і перебувають на території РФ. Відомо, що за цей час їх етапували кілька разів до різних регіонів РФ. Де саме знаходиться Євген наразі невідомо.

«Ми б хотіли привернути увагу нашої влади до цієї ситуації. Будь ласка, не залишайте наших хлопців! Вони, як і військовополонені, як патріоти України теж заслуговують на визволення з полону і повернення додому», — звертається від імені рідних цивільних заручників Любов Пришляк.

Публікація підготована за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.


No items found.

Останні новини