Емір-Усеїн Куку наданий сам собі після складної операції
Поділитися:

Емір-Усеїн Куку — найвідоміший із фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», кримськотатарський правозахисник і член Контактної групи з прав людини, що намагалася перешкодити викраденню активістів на півострові.

Політичне переслідування Еміра почалося ще у 2015 році: чоловіка затримали представники ФСБ, сильно побили, провели обшук в будинку, але згодом відпустили. Через рік Куку був повторно заарештований, а 2019 року засуджений на 12 років колонії суворого режиму. Зараз він незаконно утримується у ВК №16 м. Салават, що у Башкортостані.

Під час першого затримання, представники ФСБ відбили йому нирки та порушили поперековий відділ хребта. Ці травми стали хронічними та постійно дають про себе знати.

«Після побиття лікарі попереджали, що травма хребта приведе до проблем з усією кістковою системою. Так і вийшло: у 2019 р. в Еміра виникла шишка в колінній чашці та розпухла нога. Тоді, у СІЗО Ростова-на-Дону, він добився проведення УЗІ, після якого був поставлений діагноз — кіста Бейкера. Ця проблема існує й досі та йому складно робити намаз через хворе коліно», — розповіла Об'єднанню дружина бранця Мер’єм.

У 2020 році Емір у легкій формі перехворів на COVID-19. У колонії переобладнали кілька залів у лазарет для «важких» хворих та ввели карантин. Коли Куку звернувся до фельдшера колонії, щоб повідомити про свої симптоми, його проігнорували.

21 червня 2023 року Емір потрапив до лікарні з сильним нападом болю. Дружина бранця Мер’єм, сам Куку та медики колонії вирішили, що це наслідок загострення хвороби нірок. В процесі діагностики з'ясувалося, що порушено важливі функції кишківника.

«Про це я дізналася від знайомої дружини іншого в’язня, що утримується разом з Еміром. Я багаторазову телефонувала в колонію, але без відповіді. Я зв’язалася з начальником санчастини, який повідомив мені, що Еміра забрали до лікарні з сечокам'яною хворобою. Начальник написав, що в нього навіть вийшов камінь. Але як згодом виявилося, що ніякого каменю не було та проблема зовсім не в цьому», — каже Мер’єм.

О 6-тій годині ранку 21 червня Емір відчув гострий біль в животі, але побоявся звертатися до лікарів та вирішив перетерпіти. Через кілька годин змарнілого політв’язня вже на носилках віднесли до санітарної частини. Лікарі вкололи йому антибіотик, поставили крапельницю та дали знеболювальне, що не подіяло. Зрозумівши, що ці дії ніяк не облегшили стан Еміра, викликали швидку. До міської лікарні Салавату Куку зі страшними спазмами потрапив тільки о 7 години вечора.

Еміру зробили УЗІ та КТ, виявивши непрохідність кишківника. З ним майже не розмовляли, нічого не пояснювали та відносилися недбало. Все, що лікарі зробили після діагнозу — крапельницю з фізрозчином та глюкозою. Емір не міг їсти та пити.

24 червня його поставили буквально перед фактом: будемо тебе оперувати, розріжемо та подивимося, що у тебе всередині коїться. Емір, що 4 роки поспіль знаходиться в умовах жорстокої системи та нікому не може довіряти, був у шоку від цієї новини, що навіть не намагалися йому подати більш м’яко.

Після операції знесиленого Еміра 26 червня, в його власний день народження, відвезли до тюремної лікарні №17 в Уфу — за 200 км зі свіжими швами. Рекомендується після такої операції залишатися під наглядом лікарів пару тижнів, але Еміра вже через 3 дні відправили назад до колонії.

«Емір подзвонив мені 5 липня. Знаєте, мій чоловік дуже сильна людина і він ніколи ні на що не жалівся, але в тій розмові вилив душу. Біля телефонного апарату він ледви стояв, а голос його був стомлений. Йому не пояснили як доглядати за раною, як правильно харчуватися та не порекомендували подальше лікування», — каже Мер’єм.

Після операції на кишківнику передбачається дієта, але через те, що Емір не знає яка саме вона має бути, намагається харчуватися легкою їжею в столовій колонії. Одного разу він поїв кашу, що призвела до болю такої сили, що він був на грані повторного звернення до швидкої. Мер'єм сподівається, що чоловік зможе закупитись необхідними йому продуктами у тюремному магазині.

Висновок з історії Еміра можна зробити такий — навіть якщо політв’язню в екстреній ситуації надається медична допомога, то вона вкрай недбала, поверхова та затягнута. Здоров’я Еміра вже насичено хронічними захворюваннями, що не лікуються, — тепер же через погане харчування до них додалася ще одна.

Ми закликаємо Міністерство з питань реінтеграції, Омбудсмана Дмитра Лубінця та Представництво Президента України в АР Крим звернути увагу на стан здоров'я Еміра-Усеїна Куку та ужити всіх можливих заходів задля його якнайшвидшого звільнення.

_______________

Ця стаття — частина циклу Об’єднання про українських політв’язнів, яким не надається медична допомога у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ.

Багато бранців Кремля мають хронічні хвороби, деякі — інвалідність, але до критичного погіршення здоров’я призводять умови утримання, фізичне насильство та повне ігнорування їхніх потреб та прав. У цьому році відсутність медичного втручання забрала життя Констянтина Ширінга і Джеміля Гафарова. РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право відповідно до якого ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур.

No items found.

Останні новини