Експерти обговорили питання цивільних ув’язнених та військовополонених
Поділитися:

Юристка Об’єднання Катерина Левченко та голова організації Ігор Котелянець взяли участь у правозахисному клубі на тему «Статус цивільних ув’язнених та військовополонених». Організувала захід громадська організація «Центр громадянських свобод», яка є лауреатом Нобелівської премії миру у 2022 році.

Правозахисний клуб – це експертне обговорення, участь у якому беруть правозахисники, активісти, представники влади та правоохоронних органів, люди, для яких тема обговорення є близькою.

Учасники клубу обговорили порушення Російською федерацією Міжнародного гуманітарного права, зокрема йдеться про Женевську конвенцію, яка регулює правила утримання ув’язнених.

«Наша держава має продовжувати просувати серед країн-партнерів механізми примусу РФ для безапеляційного звільнення українських політичних в'язнів та заручників війни, що розв'язала Росія» — висловилася Катерина Левченко.

Також фахівці наголосили, що з 2014 року РФ після анексії Криму агресор фактично не лишив людям вибору —  їм ледь не примусово видавали російське громадянство, порушуючи норми МГП.

Експерти обговорили всі проблемні питання юридичної дефініції утриманих з 2014-го й особливо після 24 лютого 2022-го.

Учасники резюмували, що ситуативні політичні домовленості – це не про ефективність. Має запрацювати система і тоді українців зможуть повернутися додому в межах міжнародного гуманітарного права.«Уряд повинен нарешті прийняти всі необхідні заходи для впровадження законодавства щодо соціальної та правової підтримки заручників та їхніх родин. Нині ці соціальні групи залишаються без належного захисту. А держава не виконує своїх основних функцій щодо цих питань належним чином» — сказав Ігор Котелянець.

No items found.

Останні новини