«Діти для Путіна»: фільм-розслідування від The Kyiv Independent про депортацію українських дітей
Поділитися:

18 липня команда з розслідувань воєнних злочинів  українського англомовного видання The Kyiv Independent презентує перший фільм-розслідування – «Діти для Путіна» (англомовна версія фільму має назву «Uprooted»).

У фільмі розкажуть історії дітей, яких депортували з розбомбленого Маріуполя на тимчасово окуповані території.  Дітей спочатку лякали дитбудинками, а згодом планували віддати в прийомні родини. Їхні рідні ризикували життям, щоби повернути дітей із депортації.

Також розкриють подробиці про групу дітей (так звану «групу 31»), яких торік у травні  вивезли до Росії і досі не повернули в Україну. Серед них був і Пилип Головня, якого Марія Львова-Бєлова, що є уповноваженою у справах дитини при президенті РФ, взяла під опіку в свою сім’ю.

Розслідувачі The Kyiv Independent зʼясували, що серед цих дітей є ті, хто хоче повернутися в Україну, однак не можуть це зробити.

Я розумів ступінь ризику, коли при розмові з Іваном він розплакався в трубку попросту і почав просить: «Антоне Вікторовичу, я вас дуже прошу, заберіть нас звідси». Звичайно, після цих слів я не міг не поїхати, – Антон Білай, опікун двох хлопців із Маріуполя.

Під час розслідування команда опитала понад 40 людей із різних регіонів України та окупованих територій.

– На момент повномасштабного вторгнення в Маріуполі було майже 60 тисяч дітей. Когось з них батьки встигли вивезти в безпечні місця, хтось залишився жити в окупації, а частину цих дітей депортували в Росію. Ми не можемо, на жаль, підрахувати точну цифру. Але коли ми починали працювати над цим розслідуванням, я навіть уявити не могла реальні масштаби злочину, – Євгенія Моторевська, керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent.

За офіційними даними, від 24 лютого 2022 року, росіяни викрали близько 20 тисяч дітей. Правозахисники ж переконані, що ця цифра може бути значно більшою.

Натомість повернути, за даними Національного інформаційного бюро станом на 10 липня 2023 року, вдалося лише 383 дитини.

Росіяни люблять говорити, що вони насправді рятували українських дітей, а не депортували – це неправда. Вони створили та дуже добре налагодили систему депортації дітей у Росію. І за цим стоїть не лише Марія Львова-Бєлова, а й лікарі, працівники соціальних служб, а також «звичайні росіяни», які беруть українських дітей у свої сімʼї, так само долучаються до цього воєнного злочину,Олеся Біда, авторка фільму, журналістка.

Саме за незаконну депортацію та переміщення дітей, Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової.

Команда відділу розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent: журналісти Данило Мокрик та Олеся Біда, очолила розслідування Євгенія Моторевська.


Стрічку «Діти для Путіна» презентуватимуть в Києві в кінотеатрі «Жовтень». Після показу відбудеться обговорення з авторами фільму. На демонстрацію стрічки також запросили правозахисників, представників правоохоронної системи та героїв фільму.

Окрім того, фільм презентуватимуть 18 липня на YouTube-каналі The Kyiv Independent. Підпишіться зараз, щоб бути першими, хто побачить стрічку: https://www.youtube.com/

No items found.

Останні новини