Бранця та кримського правозахисника Еміра-Усеїна Куку терміново прооперували
Поділитися:

Незаконно засудженого на 12 років позбавлення волі кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку терміново прооперували у цивільній лікарні у Башкортостані. Про це інформує громадське об’єднання Кримська солідарність з посиланням на дружину політв’язня Мер’єм Куку.

21 червня жінка повідомила кримським правозахисникам, що намагалася додзвонитися в колонію за трьома номерами, що були на офіційному сайті, утім жоден не відповідав. Потім вона написала в громадсько-наглядову комісію з Башкортостану. На її лист оперативно відповів голова комісії, який зв’язався з начальником санчастини та розповів, що Еміра з гострим болем вивезли до лікарні. Раніше дружина політв’язня заявляла, що Куку має низку проблем зі здоров’ям, зокрема, хронічними стали болі у нирках, що йому відбили під час затримання у 2015 році. В процесі діагностики з’ясувалося, що порушено важливі функції кишківника. 23 червня кримськотатарському правозахиснику провели невідкладну хірургічну операцію.

«
Після операції його виписали з міської лікарні в Салаваті та перевели до лікарні в Уфі, зараз його стан задовільний. У суботу планують контрольне УЗД, потім готуватимуть до виписки й повернуть до колонії», — розповіла Мер’єм.

Міжнародна організація Front Line Defenders, яка захищає правозахисників у світі, висловила глибоке занепокоєння станом здоров’я правозахисника Еміра-Усеїна Куку та ненаданням російською владою, під контролем якої перебуває незаконно ув’язнений правозахисник, інформації його сім’ї. Правозахисна організація закликала російську владу звільнити Еміра-Усеїна Куку і, поки він перебуває під вартою, надати йому відповідне медичне обслуговування, щоб гарантувати його фізичну та психологічну недоторканність.

Емір-Усеїн Куку
– кримськотатарський правозахисник та активіст. Перших чотирьох обвинувачених за цією справою арештували 11 лютого 2016 року. Серед них — член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку.

No items found.

Останні новини