Батько політв'язня Валентина Вигівського відвідав міжнародний конгрес "Переосмислення України та Європи: нові виклики для істориків"
Поділитися:

15-17 вересня у Вільнюсі відбувся міжнародний конгрес «Переосмислення України та Європи: Нові виклики для істориків». Поміж дискусій серед науковців, громадських діячів та дослідників була озвучена болюча проблема, яку породила російська агресія — доля українських політв’язнів та цивільних заручників.

Аби привернути увагу світу до питання порятунку з неволі тисяч українських громадян, на конгрес приїхав член правління «Об’єднання родичів політв'язнів Кремля» та батько політв’язня Валентина Вигівського — Петро. Разом з ним на конгресі виступили рідні цивільних полонених: Ізабелла Пєх, донька незаконно засудженої на 13 років Олени Пєх, а також Катерина Огієвська — представниця ГО «Цивільні в полоні», що бореться за звільнення свого чоловіка, який опинився в лапах загарбників під час окупації Чернігівської області.

Пан Петро дізнався, що Валентина Вигівського викрала російська ФСБ восени 2014 року — через місяць після того, як з сином пропав зв'язок. Його арештували на вокзалі Сімферополя, вивезли у Москву та засудили на 11 років. Відтоді Петро бореться за звільнення свого сина та інших українських політв'язнів, що сидять у російських тюрмах.

«Наша організація — «Об'єднання родичів політв'язнів Кремля» — була створена на початку 2016 року. Родичі бранців ходили тоді по різних інстанціях майже, як на роботу. Для того, щоб полегшити становище батьків, і була створена ця організація. Тоді одна людина чи дві змогли ходити по кабінетах і представляти інтереси усіх родичів. Зараз ми цю роботу продовжуємо, більше звертаємо увагу на міжнародні зв'язки, міжнародні контакти, тому що таким чином може бути вплив на російську владу, і вже досвід є забирання українців з території Росії іншими державами, не Україною. Ми сподіваємось, що цей досвід буде далі поширюватися, і він буде мати дієвий результат»
, — розповів Петро в інтерв’ю Lithuanian National Radio and Television.

Фото: рідні полонених: Ізабелла Пєх, Петро Вигівський, Катерина Огієвська.

No items found.

Останні новини