Касаційний суд зменшив Андрію Коломійцю строк на 4 місяці
Поділитися:

1 червня на засіданні касаційного суду м. Краснодар політв’язню Андрію Коломійцю скоротили строк ув’язнення на 4 місяці. Зараз незаконний термін бранця складає 9 років та 8 місяців. Перебування у СУС (з. рос. суворі умови утримання), у якому Андрій знаходиться з 2021 р., продовжений. Зі слів дружини бранця Галини, скоріше за все Андрій проведе у СУС залишок свого строку — ще 2 роки.

«Засідання затрималося на кілька годин, але пройшло дуже швидко. Суддя поспішно зачитав рішення, з якого ми з адвокатом мало що зрозуміли. Але відразу стало ясно, що зменшили строк несуттєво. Після суду я зустрілася з чоловіком та сказала, що хоч і трошки, але вийшло, та попри все найголовніше залишатися людиною», — розповіла Об'єднанню Галина, дружина Андрія.

У 2015 р. Андрієві інкримінована стаття 228 КК РФ — зберігання наркотиків у великому розмірі без мети збуту. Пізніше додалася стаття 105 — замах на вбивство: начебто Коломієць під час Майдану в Києві кидав «коктейлі Молотова» в бійців кримського «Беркуту». Спочатку чоловік визнав провину, але згодом відмовився від свідчень наданих під тортурами. Суддя проігнорував факт катувань та у 2016 р. засудив Андрія до 10 років суворого режиму.

На касаційному суді захист акцентував на відсутність доказів щодо нападу на «беркутівців», що були на той момент громадянами України та не зверталися до українських правоохоронних органів із заявами про злочин. Доказами в суді були свідчення  двох бійців: вони впізнали Коломійця через півтора року після Майдану та додали фото своїх обгорілих бушлатів. Сторона обвинувачення заявляла, що може переслідувати Андрія, оскільки потерпілі є громадянами РФ, а Україна не відкривала за цим фактом кримінальне провадження. Втім, громадянство Росії «беркутівці» отримали вже після Майдану, а російське слідство не направляло в Україну запитів з цього приводу.

«У відповідь на наше оскарження прокурорка наголошувала на тому, що 152,3 грама марихуани, які Андрій нібито нарвав самостійно в полі, були призначені не для власного вживання, а для збуту», — каже Галина.

Численні факти свідчать про політичний, замовний характер справи Андрія Коломійця. У чоловіка тривалий час не було адвоката за договором, лише призначені російською владою, які працювали на боці слідства й жодним чином не захищали його прав. 

Андрієві Коломійцю нещодавно виповнилося 30 років. Вже після Майдану онлайн познайомився з росіянкою Галіною Заліхановою, до якої він вирішив поїхати в Кабардино-Балкарію. У травні 2015 р. в дім Заліханової приїхали люди з Центру «Е» (підрозділ МВС РФ з боротьби з екстремізомом) та стали дорікати, що живе з «майданівцем». У результаті обшукали будинок і знайшли «травку», а після перевезли Андрія до Криму, де відбулася подальша фальсифікація справи. 

No items found.

Останні новини