Адміністрація колонії шукає привід ще раз звинуватити Олександра Марченка у дискредитації армії РФ
Поділитися:

Адміністрація ВК №2 в Улан-Уде шукає привід для ще одного звинувачення у дискредитації армії РФ політв’язню Олександру Марченку.

«Олександр розповів адвокату, що співробітники нової колонії намагалися змусити інших в’язнів написати проти нього донос — знову створити привід для звинувачення у дискредитації армії РФ. Наче арештанти поки відмовляються, але настрої подібного роду є», — розповіла Об’єднанню дружина бранця Катерина.

Політв’язень Олександр Марченко на початку року був переведений з ВК №8 в Улан-Уде до ВК №2. На думку Катерини, нова колонія — це помста Олександру за апеляцію щодо дискредитації армії РФ, у якій його звинуватили в грудні 2022 р. За версією «слідства» Олександр прокоментував новини по радіо щодо «СВО», назвавши війну війною. Після чого співкамерники написали на Марченка донос. Звинувачення абсурдне з усіх аспектів, зокрема в тому, що закон передбачає публічність «дискредитації». Проте Марченку присудили 30 тис. рублів штрафу, змусивши його адвокатів подати скаргу на цей вердикт.

Якщо протягом року проти Марченка знову буде порушена справа у дискредитації армії РФ, то бранець може отримати збільшення тюремного ув'язнення на 3 роки чи, в кращому випадку, штраф 700 тис. рублів.

Після етапування до ВК №2 Марченка помістили до ЄПКТ як злісного правопорушника. Катерина вважає, що адміністрація буде намагатися знайти донощика до липня, коли за рішенням суду закінчиться строк ЄПКТ.

«Мало того, співробітники колонії просять нашого адвоката фотографувати всі документи, що він приносить на зустрічі з Олександром: скарги, листи, заплановані апеляції. Адвокат знаходить приводи не робити цього, але запити набувають все більшої регулярності», — каже Катерина.

Нагадаємо, Олександра Марченка 17 грудня 2018 р. затримало «МДБ ДНР». 2 місяці він перебував у донецькій «Ізоляції», де піддавався тортурам. Згодом чоловіка передали представникам ФСБ РФ. 26 листопада 2020 р. Марченка, звинуваченого у переміщенні продукції військового призначення та шпигунстві, засудили до 10 років позбавлення волі.

No items found.

Останні новини