26 лютого відзначаємо День спротиву окупації Криму
Поділитися:

Війна Росії проти України 10 років тому почалася з Криму. Російські спецслужби 26 лютого зімітували масове невдоволення «київською владою» жителів Сімферополя та організували зібрання прихильників «русской весны» перед кримським парламентом. Однак на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради Криму вийшли тисячі людей чинити спротив російській окупації. Вони заявили світу про цілісність України. Відтепер 26 лютого – день вшанування мужності й героїзму учасників мітингу в Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України відзначається День спротиву окупації Криму.

Герой України Решат Аметов — перший кримськотатарський активіст, викрадений і вбитий бойовиками кримської «самооборони» в перші тижні окупації в березні 2014 року. З того часу РФ розбудовує систему політично вмотивованих переслідувань. Ці репресії особливо широко почалися проти активістів Євромайдану та представників Меджлісу, згодом поширилися й на інших кримців та кримчан, які чинили та чинять опір окупації.

За інформацією Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, на сьогодні щонайменше 208 осіб є жертвами політично мотивованих переслідувань у тимчасово окупованому Криму, з них 125 — кримські татари. Щонайменше 57 осіб отримали обвинувальні вироки сумарним терміном позбавлення волі 699 років і 9 місяців.

Здебільшого їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної організації Хізб ут-Тахрір, добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана, Свідків Єгови. Всі ці організації у РФ заборонені — Росія використовує своє антитерористичне законодавство як привід для переслідування нелояльних до окупаційного режиму. Фальсифікуючи докази, знаходячи підставних свідків, прокурори та судді призначають неймовірні за тривалістю строки.

Одним з борців з російськими окупантами проти анексії Криму був експолітв'язень та загиблий на лінії фронту Геннадій Афанасьєв. Він пережив 767 днів російської неволі. Дуже просимо саме сьогодні підтримати петицію про присудження Геннадію звання Героя України.

На сьогодні Крим — величезна територія, де триває беззаконня стосовно дотримання прав людини. Попри те, що наймасовіший вияв спротиву відбувся саме 26 лютого, на цьому він не закінчився. Наші громадяни чинили та проводжують чинити опір окупантам протягом 10 років. Ми переконані, що єдиним способом  звільнити всіх політв’язнів та забезпечити дотримання прав людини на півострові та є його деокупація.

Віримо у Збройні сили України!
Крим буде вільний.

No items found.

Сьогодні о 21:00 на «Суспільне Крим» та місцевих каналах «Суспільного» дивіться документальний фільм «Крим: 10 років окупації» про військову операцію РФ із захоплення Кримського півострова та тамтешні реалії життя. Фільм можна подивитися у цей час й на YouTube-каналі «Суспільне Крим».

Останні новини